Akut mezenter iskemi akut karına yol açan, tanıdaki gecikmeye bağlı prognozu oldukça kötü bir patolojidir.
Yapılan çalışmalarda Akut Mezenter İskemisinde; iki, dört ve altı saatlik D-dimer ve biyokimyasal parametrelerden alanin aminotransferaz, aspartat aminotransferaz, laktat dehidrogenaz, kreatin fosfokinaz ve fosfat takibinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
İskemi süresi arttıkça D-dimer ve biyokimyasal parametre değerlerinin arttığı görülürken, Alkalen fosfataz değerleri açısından anlamlı farklılık saptanmamaktadır.
D-dimer ve biyokimyasal parametreler, akut mezenter iskeminin erken tanısında belirteç olarak faydalı olabilir.
Akut mezenterik iskemi (AMİ), cerrahi ve radyolojik tekniklerdeki ilerlemelere rağmen tanıda gecikmeye bağlı, mortalite oranları hala %70-90 gibi yüksek oranlarda devam eden bir patolojidir.
AMİ, popülasyonda yaşlı, hikayesinde serobrovasküler hastalık ve kalp hastalığı, periferik arter hastalığı gibi eşlik eden hastalığı olan ve karın ağrısı, bulantı, kusma, kanlı dışkılama gibi özgün olmayan şikayetlerle başvuran kişilerde görülmekte ve erken tanı ve tedavide güçüklere sebep olmaktadır.
Prognozu oldukça kötü, tanı ve tedavisi acil olarak yapılması gereken bir patolojidir .
AMİ’de, mezenter arter tıkanmasının seviyesi, kollateral akımın oranı ve iskeminin süresi, bağırsak hasarını etkileyen en önemli faktörlerdir.
İskeminin başlangıcından itibaren ilk 5-6 saatte bağırsak kan akımının yeniden sağlanması özellikle emboliye bağlı iskemilerde prognozu olumlu yönde etkilemektedir .