Glokom (göz tansiyonu) göz içi basıncının görme sinirlerini tahrip edecek kadar yükselmesi sebebiyle görme kaybına yol açan bir hastalıktır. 20 – 21 mmHg’in altındaki tansiyon normaldir. Ancak alt seviyelerdeki tansiyonda dahi glokom hastalığı görülebilir. Daha üst seviyelerde bazen tahribata yol açmayabilir. Hekimin kontrolünde karar verilmesi gerekir. Tespit edildiğinde kısa aralıklarla kontrol muayeneleri yapılması uygun olur.
Sıklıkla 40 yaş üzerinde görüldüğü gibi her yaşta çocuklarda ve hatta bebeklerde dahi görülebilir. Başlangıçta belirti vermez. Ağrı veya görme bozukluğu yapmaz ama ilerlediğinde görme sinirlerindeki harabiyete bağlı olarak görme alanında kör nokta oluşumuna sebep olur ve daha sonrasında görme kaybı oluşur. Sadece bazı glokom türlerinde krizinde şiddetli ağrı ve bulanık görme olur ama sık değildir.
Glokoma yakalanmada riskler ailede glokom varlığı, ileri yaş, sigara kullanımı, şeker hastalığı, üveit, yüksek miyopi, veya hipermetropi, uzun süreli kortizon kullanımı, yaralanmalar, migren, kansızlık.
Hastalık belirti vermediğinden farkına varılamayabilir. Göz muayenesi olmak önemlidir. Göz içi basıncı ölçülür, görme siniri kontrol edilir, görme alanı muayenesi yapılır, görme sinir başı ve sinir lifleri (OCT, HRT, NFA, RTA) incelenir, kornea kalınlığı ölçülür.
Glokom tedavisi ile hastalığın ilerlemesi ve vereceği zarar durdurulur. Bu nedenle erken tanı hastalıktan az zarar görmek açısından önem taşır. Yaşam boyu süren bir tedavidir.
Tedavi yöntemleri ilaç (damla) tedavisi, lazer uygulamaları ve cerrahi yöntemleri içerir.