Akut Bronşit
Akut bronşit kısa süreli akciğer enfeksiyonudur. Akciğerlerdeki bronşlar iltihaplanır ve normalden daha fazla balgam çıkarmaya başlar. Yoğun öksürüğe yol açar.
NEDENLER
Virüsler enfeksiyonun en yaygın nedenidir. Bakteriler buna da neden olabilir, ancak bakterilerin neden olması yaygın değildir.
RİSK FAKTÖRLERİ
Riskiniz daha yüksektir:
- Soğuk algınlığı veya grip
- Hasta olanların etrafında mısınız
- Sigara dumanı veya duman etrafındamısınız
- Alerji veya astım rahatsılığınız var ise
- Zayıf bir bağışıklık sisteminiz var ise
AKUT BRONŞİT BELİRTİLERİ NELERDİR
Akut bronşit hastalığında, soluk borusundan itibaren tüm solunum yollarının, ciğerlerin ve bronşların etkilenmesi durumu mevcuttur. Akut bronşit geçirilirken alt hava yolları kısmında ödemler meydana gelir ve mukus tabakasında (balgam tabakası demektir) artma meydana gelmektedir.
Üst solunum yollarında hastalık ortaya çıktıktan sonra, eğer tedavi sürecinde geç kalınırsa bu durum ilerleyip kronik bronşite kadar dönüşebilir. Bu noktada da akut bronşitin en önemli nedenlerini fiziksel etkenler ve mikroorganizmalar olarak göstermek mümkündür. Bahsedilen bu akut bronşit rahatsızlığının başlıca belirtileri ise şu şekilde özetlenebilmektedir;
- Balgamın rengindeki değişim : Normal şartlarda şeffaf bir yapıda olan balgamın rengi akut bronşit hastalığına yakalanıldığında bazen yeşil, bazen gri, bazen de sarımtrak renklerde olabilmektedir. Çok nadir de olsa kanlı şekilde çıkan balgamlar da oluşabilmektedir.
- Süreklilik haline gelen öksürük : Bu tip hastalıklarda balgam kadar sık görülen bir diğer belirti de kuru öksürüktür. Sürekli ve yoğun bir şekilde, çoğu durumda balgamla birlikte gelen bu öksürükler sürekliliğinden ötürü hem karın kaslarında hem de göğüs bölgesinde ağrılanmalara yol açabilmektedir.
- Diğer şekillerdeki belirtiler : Bahsedilen şiddetli öksürük ve balgam atımı sonrası vücut yorulduğu için kişide halsizlik, ateşlenme, ürperme hissi ve ağrı çekme gibi belirtiler de ortaya çıkabilmektedir.
- Solunumda hırıltı olması : Bronşlarda oluşan iltihaplanmanın ve balgam yapısının etkisiyle hem nefes darlığı hem de nefes alış verişlerde rahat bir şekilde duyulacak biçimde hırıltılar meydana çıkmaktadır.
AKUT BRONŞİTİN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR
Akut bronşitin tedavi aşamasında öncelikle antibiyotik tedavisine başlanmaktadır. Bununla birlikte diğer rahatsız edici semptomlardan olan balgamın sökülmesi için ekstradan buhar tedavisi ve bol sıvı takviyesi de yapılabilmektedir. Öte yandan bu tedavi sürecinde hastanın asla ve asla sigara kullanmasına izin verilmemekte, aynı zamanda sigara vb. maddelerin dumanını soluyacakları hiç bir ortamda bulunmalarına izin verilmemektedir.
Mutlu ve sağlıklı bir ömür dileğimle…