EMG (Elektromiyografi)
Sinirlerin ve kasların elektriksel aktivitesini ölçen ve fonksiyonunu değerlendiren bir tanı yöntemidir Sinir iletim çalışmalarında sinirler genellikle kol ve bacaklarda belirli noktalardan uyartılır ve elde edilen yanıtlar değelendirilir.İğne EMG sinde ise, kasların içindeki aktiviteyi ölçmek için minik bir iğnecik kullanılır. Bazen sadece sinir iletimlerinin incelenmesi de, iğne EMG sine gerek olmaksızın yeterli olabilir.
Ellerinde, kolllarında ve bacaklarında uyuşma , karıncalanma, yanma ve ağrı yada kaslarında güçsüzlük yakınması olan kişilerde bu incelemelerin yapılması gerekebilir.
Diyabet gibi bir metabolik hastalığa bağlı, bir veya birden fazla periferik sinirlerin tutulduğu (polinöropatiler) yada basıya uğradığı durumlarda (Tuzak nöropatiler; karpal tünel sendromu , kübital tünel sendromu durumlarında, bilek ve dirsek düzeylerindeki sinir sıkışmalarında ),boyun ve bel fıtıklarında sinir iletim incelemeleri birlikte igne EMG ‘ sinin yapılması istenebilir.
Sinir iletim çalışmaları ve igne EMG ‘si, hastalığın öyküsü, klinik nörolojik muayene birlikte oldukça değerli bir tanı yöntemidir ve aynı zamanda tedavi açısından yol göstericidir.