Artroskopi Nedir?
Kelime olarak ‘eklemin içine bakmak’ anlamına gelir.Artroskopi eklem problemlerinin tanı ve tedavisinde eklem içinin görüntülenmesi için ortopedist tarafından kullanılan cerrahi bir işlemdir.Teknik olarak artroskopik işlem genel veya bölgesel anestezi altında açılan küçük bir kesiden eklemin içerisine optik ile girilip eklemin büyütülerek bir televizyon ekranına yansıtılması ile yapılan işlemdir. Büyütülmüş ve netleştirilmiş görüntü, yapıları daha yakından inceleme olanağı sağladığı gibi aynı anda tedavinin de yapılmasını sağlar.
Hangi durumlarda yapılması faydalıdır;
Artroskopi en çok diz ekleminde menisküs yırtıkları, ön çapraz bağ, arka çapraz bağ yaralanmaları, kıkırdak yaralanmaları ve hastalıklarında kullanılmakta ve çok iyi sonuçlar alınmaktadır. Bunların yanı sıra dizin içinde eklem kıkırdağı ve menisküsler hariç her yeri kaplayan sinovya adı verilen zar tabakasının çok çeşitli hastalıklarında da artroskopi çok başarılı teşhis ve tedavi yöntemidir. Benzer şeklide diğer eklemlerde de kıkırdak yüzeylerin ve sinovyal zarın hastalıklarında, omuz eklemi çıkıklarında, eklem içerisini ilgilendiren, eklem çevresinde oluşan kıkırdaklarda artroskopi faydalıdır.
Artroskopik cerrahi için hastanede ne kadar süre kalırım?
Artroskopik cerrahi işlemlerim çoğu günübirlik cerrahi işlemlerdir. Yani ameliyat sabahı hastaneye yatıp, aynı gün akşam taburcu olmak mümkündür. Ancak eklemin içinde yapılan işlemin cinsi, ağrınızın durumu, eklem içine dren yerleştirilmesi ve özellikli rehabilitasyon ihtiyacına göre yatış süresi birkaç güne çıkabilir.Sizi ameliyat öncesinde bu konuda ayrıca bilgilendireceğiz.
Sağlıklı bir ömür dileğimle…