Huzursuz Bacak Sendromu
Huzursuz bacak sendromu (HBS ) ,sıklıkla bacaklarda ,istirahat ederken ortaya çıkan , rahatsız edici bir his olarak ifade edilir Bu hissi hastalar, bacaklarında uyuşma ,karıncalanma, gerilme , elektriklenme,ürperme şeklinde tarif ederler. ”Gece yatarken ,bacaklarımda sanki kedi dolaşıyor hissi şeklinde ifade edenler de vardır.
HBS ‘nun bacaklarda sıklıkla görüldüğünü söylemiştik ancak seyrek olarak kollarda da benzer yakınmalar görülebilmektedir.
Genellikle otururken veya yatıp uzanınca belirginleşir , ayakların hareket ettirilmesi ile yada ayağa kalkıp yürüme ile azalır, kaybolur. Oldukça rahatsız edici olabilir ve gece uykuya dalmayı ve kaliteli bir uyku uyunmasını bozabilir .Aynı zamanda oturarak çalışan kişilerde ya da örneğin bir tiyatro oyununu izlemeye gidilmiş ise ıstırap verici olabilir.
Bilindik ağrı kesiciler genellikle çare olmaz ,öykü alınıp , nörolojik muayene yapıldıktan sonra alttayatan sebepe yönelik bazı araştırmaların yapılması gerekir ki bunlar genellik kan tetkikleridir. Bazı durumlarda ise sinir iletim incelemesi (NCV, EMG) gerekebilir.
HBS yol açabilecek , durumların başında Fe eksikliği anemisi , ferritin düşüklüğü ,diyabet ( şeker hastalığı ), böbrek yetmezlikleri , ürik asit yüksekliği , tiroid bezinin hastalıkları, gebelik olabildiği gibi aile fertlerinden bir veya birkaçında benzer yakınmaların varlığı genetik kökeni kuvvetle düşündürür. Bazı ilaçlar da başlangıçta daha fazla olmak üzere HBS ortaya çıkarabilirler.
HBS tedavisinde , beraberinde bulunan durumların tedavisi ile birlikte düşük dozlarda dopamin agonisti olan ilacın kullanılması gerekir. Bu nedenle mutlaka bir Nöroloji Uzmanına muayene olunması hastalığın doğru teşhisi ve uygun tedavisi açısından gereklidir.