Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür.
Meme kanserinin gerek hastanın gerekse yakınlarının sağlığı üzerinde fiziksel, sosyal ve ruhsal etkileri vardır.
İlerleyen evrelerinde tedavi edilme şansının azalması nedeniyle; hastalığın erken evrede teşhis edilmesi için, memede görülen olası belirtilerin dikkate alınmasını ve herhangi bir farklılıkla karşılaşıldığında zaman kaybedilmeden hekime başvurulması gerekmektedir.
Meme kanserinin insan yaşamı açısından taşıdığı riskler göz önüne alınarak; kişilerin kendi kendine meme muayenesi yapmasının, klinik meme muayenesi yapılmasının, mamografi çektirilmesinin ve gerekli görüldüğü hallerde de ultrasonografi ile manyetik rezonans gibi ilave tanı yöntemlerinin kullanılmasının önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır.
Meme kanserinin erken dönemde teşhis edilmesinde büyük önem taşıyan bu yöntemlerin uygun bir şekilde kullanılması, meme kanserinin tedavi olanağını yükseltmekte ve bu hastalığa bağlı ölümlerin azaltılmasında da etkili olmaktadır.
1-Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM)
Düzenli olarak KKMM yapılması, kadının memesinin normalde nasıl olması gerektiği konusunda fikir sahibi olmasına, normal durumun ne olduğunu öğrenmesine ve herhangi bir değişiklik gelişince kısa sürede belirlemesine imkan tanımaktadır.
Meme muayenesi için en uygun zaman, adet gören kadınlar için adetinin bitiminden sonraki ikinci ya da üçüncü gün olarak belirtilmekte ve 20 yaşından itibaren her ay düzenli olarak bu muayenenin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Kendi kendine meme muayenesinin üç ayrı aşaması vardır:
a-Memelerin Gözle Değerlendirilmesi
İyi aydınlatılmış bir odada muayeneye başlanılması gerekmektedir. Bu değerlendirme yönteminde; memelerde belirgin şişlik, meme ucunun içe doğru çekilmesi, meme başında
şekil ve renk değişiklikleri, kızarıklık, yüzeysel damarlarda önceden var olmayan bir belirginleşme hali veya ciltte “portakal kabuğu” görünümüne benzeyen bulguların olup olmadığına bakılmalıdır.
Kendi Kendine Meme Muayenesinin sonraki aşamasında memeler eller kalçalarda iken ve eller havada iken gözlemlenmelidir.
b-Memelerin Yatar Pozisyonda Elle Değerlendirilmesi
Memelerin yatar pozisyonda elle değerlendirilmesi için sırtüstü yatılıp, sağ omUzun altına bir yastık veya katlanmış bir havlu konulması gerekmekte, bu işlemden sonra sağ el başın altına yerleştirilerek sol el kullanılarak sağ meme tümü ile taranmaktadır. Sağ memenin değerlendirilmesi tamamlandıktan sonra aynı işlemler sol meme için de uygulanmaktadır.
c- Memelerin Ayakta Elle Değerlendirilmesi
Bu muayenenin duş altında ve sabunlu elle yapılması tavsiye edilmektedir. Böylelikle meme dokusundaki muhtemel kitlelerin daha kolay bir şekilde belirlenebileceği belirtilmektedir.
2-Klinik Meme Muayenesi Yapılması
3-Mamografi çektirilmesi
Genel kabul gören görüşe göre; kadınlardan yaşları 20 ile 39 arasında olanların her 3 yılda 1 kez ; 40 yaş ve üstünde olanların ise, yılda 1 kez bu muayeneyi yaptırmaları tavsiye edilmektedir.
Bununla birlikte ailede meme kanseri görülen ve risk altında bulunan kadınların, hekim tarafından bu yaşlardan daha önce kontrol altına alınıp izlenmesi önemlidir.
Mamografi iki şekilde uygulanmaktadır:
a-Tarama amaçlı
b-Tanı amaçlı
4- Ultrasonografi
5_MR İncelemesi