Sağlık ve İnternet
Geçmiş yıllarda bilgi edinmek için kitaplar karıştırılır ve kütüphanelerde günlerce mesai harcanır iken, bugünlerde bu iş sadece bir tuşa basmak ya da tıklamaya bakmaktadır. Bu çağın teknik imkanları bize bu avantajı sundu. Ama maalesef bilgiye ulaşalım derken kirletilmiş kuyuların sularından içmek zorunda kaldık.
Bilgiye ulaşmak, geçmiş yıllara göre kolaylaşmasına rağmen, bizleri beraberinde dezenformasyon ( kirlenmiş bilgi ) ve bilgi obezitesi ( gereksiz ve fazla sözde bilgi ) gibi sıkıntılı iki durumla karşı karşıya getirdi. Artık bilginin kaynaklarına kolayca ulaşabildiğimizi iddia etsek bile, güvenilirliği konusunda insanların zihinlerinde ciddi şüpheler oluşmaya başladı. Her gün milyonlarca insan beden ve ruh sağlığı konusunda internet dediğimiz ucu bucağı olmayan bu okyanusta adeta yüzerek bilgi edinmeye çalışmaktadır. Çoğu zaman yanlış veya aşırı bilgi yığınından bu yükü kaldıramıyoruz ve boğuluyoruz.
Son yıllarda internette semptom yani tıbbi belirti sorgulaması yapmak, hastalar için inanılmaz popüler hale geldi. Gelin görün ki bu sağlık sahasındaki amatör düzeydeki araştırmalar kafaların karışmasına ve yanlış yönlendirmelere yol açmaktadır. Sol koldaki uyuşmalar kalp hastalığına, karın ağrısı kanser belirtisine veya baş ağrıları beyin kanamasına yorumlanıyor. En uç noktada olabilecek tanılar günlerce kafaları meşgul ediyor ve insanımız demoralize ediliyor. Hatta ziyaret edilen hekimlere, özellikle bu internet kaynaklı bilgileri doğrulatma konusunda, baskı uygulanmaktadır. Kimi muayene olmadan görüntüleme tekniği sipariş ederken, kimi hasta da zihnini dün geceden beri meşgul eden kendince mantıklı bulduğu hastalıklara ait sözde kan tetkiklerini hekimine neredeyse zorla servis ettirmektedir. Artık çoğu hasta, sözde entelektüel seviyesi yüksek olanlar da dahil, geceden yarın bahsi geçecek semptomlarını internette taratmakta, sabah hekimini adeta bir tıp imtihanına tabi tutarak güvenilirliğini ölçmektedir. Aynı zamanda hekim tarafından uygun bulunmayan tetkiklerin geri çevrilmesi hastayı çılgına çevirmekte ve bu maalesef şikayet masalarının konusu haline getirilmektedir. Hastaların bu yeni moda hasta-hekim görüşme tarzı hekimlerin tıbbiyede öğrendikleri anamnez ve fizik muayene tekniklerini bir kenara itmiş, halbuki geçmişte bir sanat idi, internet isimli yeni bilgi kaynağını ön plana çıkarmış oluyor. Bütün bu durumlar çok ciddi tehlike sinyalleri içermekte olup buna hem hekim hem de devlet cephesinden bir an evvel müdahale edilmesi gerekmektedir. Hiçbir tıbbi olguda hekimin dışında birine (günümüzde bu hastanın kendisi) vakayı yorumlama, tetkik isteme ve tedavi planlaması bırakılamaz. Elbette tüm hastalarımız bu eğilimde değil. Belki sonraki yıllarda yapay zekanın hekimlerin elindeki bu sanatı hepten ele geçireceği dillendirilse de, şimdilik doğru olan sağlığınızın internet tarafından değil, bir hekim tarafından sorgulanmasıdır. Kendinizde gördüğünüz belirtileri doğru ve eksiksiz bir şekilde hekiminizle paylaşmanız en sağlıklı yoldur.