Toplumsal Davranışların Şeker Hastalığına Etkisi
Şeker hastalığı eski zamanlardan beri bilinen bir hastalıktır. Görülme sıklığı son yüzyılda çok artmıştır ve insanların yaşamlarını tehdit eden; günlük yaşam kalitesini bozan ve üretkenlik, verimlilik üzerine olumsuz etkileri olan tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Şeker hastalığı bir bağımlılıktır; şekerin kötüye kullanımına neden olur ve bireyin beden ve ruh sağlığını bozar. Alkol, madde bağımlığı gibidir ve en az onlar kadar bireyin sağlığını ve sosyal yaşamını olumsuz etkiler. Hepimizin çevresinde var olan bu kişilerin genelde gergin, huzursuz dikkati zayıflamış, kaza ve kavga yapma riskleri artmıştır. Bu kişiler açken çok sinirli ve huzursuz olurlar; dikkatleri dağılır; çabuk kavga ederler; yemekten sonra ise üzerlerine huzursuz bir yorgunluk çöker, belli süre sona tekrar acıkırlar ve bu kısır döngü böyle devam eder. Şeker hastalarının en mutlu oldukları zaman yemek yedikleri andır. Tıpkı rakı sofrasındaki mutluluklar gibi.
Günümüzde, tespit edilmiş şeker hastalığının yaklaşık on beş alt tipi vardır: Tip 1 ve Tip 2 şeker hastalığı, hamilelik şekeri, insülin direnci en sık bilinenlerdir. Tip 1 ve Tip 2 şeker hastalığının ortaya çıkışları tamamen farklıdır. Tip 1 diyabette pankreasta insülin üretimi yoktur; Tip 2 şeker hastalığı ise daha ileri yaşlarda ortaya çıkar. Genetik geçiş önemli bir faktör olmakla birlikte beslenme bozukluğu ve insan vücudundaki şekerle ilgili pek çok sistemin bozulması sonucu oluşur.